« Tagasi

Viru puiestee rekonstrueerimise esimene etapp on lõppenud

Sillamäe Viru puiestee asub linna 1970.–1980. aastatel ehitatud mikrorajoonis ehk nn punaste majadega linnaosas. Omal ajal terviklikuna välja ehitatud ja pea muutumatuna säilinud puiestee kannab selle ajastu hõngu ja iseloomu. Puiesteed ei ole kunagi põhjalikult remonditud ning see vajab rekonstrueerimist  ja kaasajastamist: sillutusplaadid on paljudes kohtades hävinud, äärekivid tuleb välja vahetada, trepid on halvas seisukorras, paljud muud elemendid vajavad remonti. Viru puiestee rekonstrueerimistööd algasid aprillis.


Rekonstrueerimine on jagatud mitmeks etapiks. Esimesel etapil remonditi Viru puiestee lõik Maxima X kaupluse ees olevast väljakust kuni apteegihoone (Viru 22b) juurde viiva kaldteeni. See etapp hõlmas jalakäijate osa renoveerimist koos sillutusplaatide väljavahetamise, tänavavalgustuse ja puiestee geomeetriat kordavate väikevormide paigaldamisega. Tööd viidi läbi, säilitades puiestee arhitektuurilist stiili.


Viru pst rekonstrueerimise järgmised etapid ootavad veel ees.

Puiesteele on vastavalt ruumi iseloomule kavandatud üheksa väljakut:


I väljak. Poodide esine on kõige klassikalisema väljaku iseloomuga puiesteelõik. See jääb kaupluste ja turu vahele, mis tähendab, et inimesed liiguvad siin poodi minnes ja sealt tulles igas suunas ja pidevalt. Sellele väljakuosale on kavandatud kiik, batuudid, muusikariistad, uued pingid. Väljakule tuleb tartaankattega abstraktne reljeef ja uus haljastus.


II ja III väljakule on kavandatud rahulikud istumistaskud. Juba väljakujunenud haljastusega liigendatud ruumiosad on ideelased vaiksemaks istumiseks. Ette on nähtud välja vahetada pingid ja prügikastid.


IV väljak. Tetris. Olemasolevast soojasõlmest ja ruudustiku ideest tulenevalt moodustub kolmemõõtmeliste ruutudega väljak. Väljakule lisavad iseloomu hoonestuse varikatused ja sammastik. Kolmemõõtmeline ruudustik tähendab kolme eri kõrgusega puidust platvorme ja neile vaheldusrikkust lisavaid kõrrelistega istutusalasid. Väljakul on üks suur platvorm ja väiksemad eri kõrguses platvormid, väljakut liigendavad kõrreliste peenrad.


V väljakust saab Viru puiestee peaväljak. See on üks suuremaid peatumiskohti, kus saab pidada kontserte, kohtuda sõpradega, jäetud on õhku ruumi vabamaks kasutamiseks. Väljakule lisatakse kiikesid ja pingpongilaud. Peaväljak laieneb mõtteliselt ka piirneva haljasala peale, puude alla on ette nähtud rahulikumaks olemiseks võrkkiiged.


VII väljak on mõeldud mängimiseks ja olemiseks. Siin on ruumi ja õhkkond aktiivsema mänguväljaku kavandamiseks. Ruumile annavad iseloomu ümbritsevad kortermajad, aga ka kaubandusala väljaku ühes küljes. Väljaku haljastust täiendatakse põõsaste, uute püsikute ja kõrreliste peenardega. Kavandatavad kõrreliste peenrad toimivad ühtlasi ka kui labürint ehk üks mänguväljaku element. Mängimiseks ja olemiseks on väljakule kavandatud vedrukiiged väikestele lastele, maasisesed batuudid, tartaanist reljeef, tasakaalupostid ja muusikavahendid igas vanuses puiesteel patseerijale. Väljakule annavad tooni kolmeastmelised pink-ronilad, mis toimivad väljaku magneti ehk fookuspunktina, mille ümber on hea koonduda, ebahariliku olemuse ja kuju tõttu lisavad väljakule mängulisust.


VIII väljak on valguse ja rooside väljak. See väljak on kõige atraktiivsem õhtusel ja pimedal ajal, mida meie kliimavöötmes on omajagu. Väljakut valgustavad kuubikujulised valgest plastikust seest valgustatud pigid. Väljakule on kavandatud ka eestimaistest kibuvitsasortidest roosi-istutused.


IX väljak. Rahulik istumisala. Väljakul on uued pingid ja kõrreliste peenrad.


Puiestee merepoolsemas otsas kavandatud trepimäega luuakse mõnus ja efektne ajaveetmiskoht koos seest valgustatud valguspinkidega.

 

Viru puiestee rekonstrueerimine ja renoveerimine loob turvalise, mugava ja atraktiivse keskkonna liikumiseks, puhkamiseks ja vaba aja veetmiseks. Siin saab mugavalt ja turvalised liikuda nii jalgsi kui jalgrattaga. Rekonstrueerimise käigus enamus treppe asendatakse kaldpindadega.


Sillamäe linnapea Tõnis Kalbergi sõnul on Viru puiestee väga uhke ja 1980. aastate hoonestusse sobiv, lisaks on see jalakäijatele mugav ja ohutu ruum. Sellepärast oli eesmärk säilitada puiestee mõõtmed ja kujundusprintsiibid, jätta puiestee promenaadsena, kus on võimalik jalutada, kohtuda, erinevaid tegevusi korraldada, mitte ainult kõndida punktist A punkti B. Seetõttu jagati puiestee liikumiseks mõeldud aladeks, kaetud halli graniitplaadiga, ja nende vahele jäävateks väljakuteks ehk peatuspunktideks – seal on värvilised betoonplaadid ja igal väljakul on omalaadsed väikevormid, kuhu inimesed on oodatud aega veetma. Promenaadi äärde, enamasti sellega paralleelselt kulgevale sõiduteele kavandatud ka eraldi jalgrattarada – Sillamäel on see kavandatud rohelist värvi asfaldist.


Viru puiestee rekonstrueerimise I etapi ehitustöid teostab Nordecon AS ja omanikujärelevalvet teeb Eastconsult OÜ. Tööde kogumaksumus on ligi 900 000 eurot. Riik toetab projekti 187 382,52 euroga.

 
Keskmine (0 Hääli)
The average rating is 0.0 stars out of 5.